Du har hittat till Rutiga Familjen, matematikspelet som föddes 1996. Sedan dess står spelet i fokus för forskning kring grundskolematematik. Under åren har forskningsprojektet finansierats från olika håll. Varje finansieringstillfälle innebär oftast en specificering av de målen vi vill uppnå. Det övergripande syftet med denna forskning är dock detsamma: att matematik ska vara roligt. Parallellt med forskningsresultaten utvecklas detta syfte ytterligare, vi fokuserar för närvarande på: förståelse, attityd samt självbedömning.
- Vända trenden "matte är svårt". Att förstå matematik från grunden, grafiskt och till en början utan symboler och tal, för att sedan stegvis införa det traditionella matematikspråket.
- Vända trenden "matte är tråkigt". Att tycka om matematik i den meningen att tycka att ämnet är helt ok, såklart är det bonus när eleven tycker att matte är jättekul.
- Vända trenden att "man inte duger i matte". Att inse sin egen förmåga och bedöma att man kan eller tror sig kunna lösa uppgiften.
Forskning innebär konkret att spelet används som pedagogiskt material av aktiva lärare, att spelet spelas av verkliga elever i reella klasser, att spelet utvecklas i takt med forskningsresultaten samt att forskningsartiklar skrivs och presenteras/diskuteras internationellt. Det medför även att matematikspelet Rutiga Familjen uppmärksammas i pressen, av kommuner, privatpersoner, mm.
En ny version av Rutiga Familjens matematikspel har lanserats! Denna uppgradering medför bl.a. en optimerad spelhastighet för en ökad spelupplevelse, tillkomsten av åtta nya spel och hjälp till varje spel som kort beskriver spelmålet och poängtilldelningen. Läs mer om spelets nya version.
Fördjupa dig i materialet och tveka framförallt inte att testa spelet!
Nationellt Centrum för Matematik, NCM, har öppnat en ny nationell webbplats för att stimulera användningen av IKT i matematikundervisningen.
I flera sammanhang länkar NCM till matematikspelet Rutiga Familjen:
- Dataspel hjälper matematikelever
- Dataspelet ”Rutiga Familjen” för utvecklingsstöd- Publicerat 2012, Jan 2 (0 kommentar)
”Sveriges bästa uppsats i systemvetenskap skrevs av studenten Ann Nilsson från Högskolan Väst i Trollhättan. Det meddelade fackförbundet JUSEK häromdagen då man delade ut det s.k. BEST-stipendiet. Uppsatsen, Lärsituationens komplexitet för elever som upplever svårigheter i matematik – Rutiga Familjen i ny lärmiljö, utgör Ann Nilssons C-uppsats och examensarbete inom utbildningen Digitala media för design av upplevelser och lärande. Uppsatsen är också kopplad till ett forskningsprojekt som Ann Nilssons handledare bedriver i samarbete med bl.a. Stanford University i USA.”
Pressrelease Högskolan Väst, Trollhättan, fredag 16 oktober 2009 » Läs mer- Publicerat 2009, Okt 16 (0 kommentar)
Ann Nilsson , har skrivit sin studentuppsats med fokus på matematikspelet Rutiga Familjens integration i en ny lärmiljö: hos elever som upplever svårigheter i matematik. Elevernas förståelse, attityd och bedömning av den egna förmågan analyseras och kompletteras av spelobservationer samt intervju med specialpedagog och mynnar ut i konkreta rekommendationer för spelets integration i och anpassning till denna lärsituation. Examensarbetet utsågs till Sveriges bästa uppsats i systemvetenskap
Titel: Lärsituationens komplexitet för elever som upplever svårigheter i matematik: Rutiga Familjen i en ny lärmiljö
Författare: Nilsson, Ann, Högskolan Väst
Handledare: Pareto, Lena, Högskolan Väst
Examinator: Gander, Pierre, Högskolan Väst
Abstrakt:
Räkna med Rutiga Familjen är ett spel utvecklat som läromedel i matematik. Spelets huvudmål är att motivera elever i sitt lärande genom sin grafiska representation av decimalsystemet, de fyra räknesätten, positiva och negativa tal samt genom sin pedagogiska ansats av en lärande agent. För att motivera elever att spela och arbeta med matematik utan att initialt vara medveten om det, är matematiken i spelet trots sin matematiska grund, nedtonad. Spelet som testas internationellt mot normaltpresterande elever, introducerades i detta projekt till sex svenska elever med låg motivation för och/eller svårigheter i matematik. Eleverna som är från femte till sjunde klass deltog i denna undersökning under en tre veckors period. Projektets huvudmål är att föreslå rekommendationer för matematikspelets integration i undervisningen av elever med matematiksvårigheter och för anpassning av spelet till deras behov. Som utgångspunkt för framtagning av rekommendationerna ställdes följande fråga: Hur ser lärsituationen ut för elever som upplever svårigheter i matematik? I ett försök att förstå komplexiteten av elevernas lärsituation genomfördes flera tester i deras attityd, självvärdering och matematikförståelse, observationer av deras spelande, intervju med specialpedagogen samt enkät kring deras attityd gentemot spelet och specialundervisningen och kring deras förståelse för traditionellt vs grafiskt representerade matematikuppgifter. Trots studiens tidsbegränsning är det uppenbart att elevernas svårigheter i matematik hänger samman med andra faktorer, då majoriteten av eleverna uppvisar en negativ inställning, en låg självvärdering samt känslighet för störningar och reaktioner från sitt sociala nätverk. Läs uppsatsenRef: Nilsson A. Lärsituationens komplexitet för elever som upplever svårigheter i matematik : Rutiga Familjen i en ny lärmiljö. 2009.
- Publicerat 2009, Jun 1 (0 kommentar)
Lena Pareto är på ACM SIGACCESS konferensen Conference on Computers and Accessibility in Baltimore, USA, och presenterar följande artikel: Graphical Arithmetic for Learners with Dyscalculia.
- Publicerat 2005, Okt 9 (0 kommentar)
Lena Pareto, Rutiga Familjens skapare och projektets forskningsledare (Högskolan Väst) och Ylva Dahl, skolutvecklare Uddevalla kommun, presenterar matematikspelet under konferensen Framtidens Lärande – är här och nu! i Nacka:
Konferensen koordineras av Stiftelsen DIU som även ger ut tidskriften DIU, Datorn i utbildningen, där artikeln ”Matte på riktigt – från början” om Rutiga Familjen publiceras oktober 2009.
- Publicerat 2009, Maj 20 (0 kommentar)
”Lågstadieelever kan bli bättre i matte än vad mycket äldre elever är idag. Lena Magnusson , matematik-, pedagogik- och datorvetare på Orust är säker på sin sak. Hon har ett år på sig att ta fram ett datorprogram som visar att hon har rätt.”
Tidningsartikel Bohusläningen, fredag 29 maj 1998, » Läs mer- Publicerat 1998, Maj 29 (0 kommentar)
What’s the simplest method to gain $91189 a month: https://earn-3btc-per-day.blogspot.com.tr?u=75
Я думаю, что Вы ошибаетесь. Могу это доказать. Пишите мне в PM.
Sitter här med min IPad. Försöker komma in och spela. Jag kommer fram till klassen men där är det stopp. Går det inte att spela på paddan? Hade tänkt låta eleverna spela på den. Eja
Hej Eja
Kul att du utmanar oss alla ;D
Det du skriver är alldeles korrekt. Du kan logga in, men sen blir det stopp av den anledning att själva spelet är i JAVA, ett program som inte stöds av iPad. Synd, jag vet, speciellt när du planerat allt. Att anpassa spelet till iPad ligger dock i vår pipeline ;D
/Ann